Το 2017, περίπου 150.000 κάτοικοι της Βαρκελώνης κατέβηκαν στους δρόμους, ζητώντας από την κυβέρνηση της Ισπανίας να επιτρέψει περισσότερους πρόσφυγες στη χώρα. Συνθήματα όπως «Τουρίστες, πηγαίνετε σπίτι, καλωσορίσατε πρόσφυγες» έκαναν την εμφάνισή τους σε τοίχους της πόλης. Σύντομα η Βαρκελώνη -ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως- κατακλύσθηκε από διαδηλωτές που βροντοφώναζαν «η Βαρκελώνη δεν είναι για πούλημα».
Το κύμα τουριστοφοβίας παρέσυρε και άλλες πόλεις της Ευρώπης, όπως Βενετία, Ρώμη, Φλωρεντία, Άμστερνταμ, Λισαβόνα, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, αναγκάζοντας τις τοπικές αρχές να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης της τουριστικής «εισβολής».
Η περίπτωση όμως της Βαρκελώνης διαφέρει. Την ώρα που διώχνει τους τουρίστες, υποδέχεται πρόσφυγες. Όταν ξέσπασε η κόντρα Ιταλίας-Μάλτας για το πλοίο Aquarius που περισυνέλεξε 629 μετανάστες, η δήμαρχος της πόλης, Άντα Κολάου, ήταν από τους πρώτους που προσφέρθηκε να τους υποδεχθεί.
Η περίπτωση όμως της Βαρκελώνης διαφέρει. Την ώρα που διώχνει τους τουρίστες, υποδέχεται πρόσφυγες. Όταν ξέσπασε η κόντρα Ιταλίας-Μάλτας για το πλοίο Aquarius που περισυνέλεξε 629 μετανάστες, η δήμαρχος της πόλης, Άντα Κολάου, ήταν από τους πρώτους που προσφέρθηκε να τους υποδεχθεί.
Οι μετανάστες -που επισήμως αντιπροσωπεύουν το 18% του πληθυσμού από μόλις 2% το 2000- έχουν αλλάξει ριζικά το πρόσωπο της Βαρκελώνης. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπήρξε ούτε μία μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας. Μάλιστα, το μεταναστευτικό δεν ήταν καν ζήτημα στις εκλογές για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης. Είναι πραγματικά απορίας άξιον που η Βαρκελώνη προτιμά τους χιλιάδες μετανάστες αντί τους εκατομμύρια τουρίστες που πέρυσι άφησαν περίπου 30 δισ. ευρώ στην πόλη. Μια σπάνια εξαίρεση στο ευρύτερο αντι-μεταναστευτικό ρεύμα που κατακλύζει και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το προσφυγικό απειλεί τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διχάζοντας βαθιά τις χώρες-μέλη. Η μίνι σύνοδος κορυφής κατέληξε σε αδιέξοδο, αν και συνεχίζονται οι προσπάθειες για αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης.
Στην Αμερική, ο πρόεδρος Τραμπ στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής, χωρίζει τα παιδιά από τους γονείς μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Και μπορεί να έκανε ένα βήμα πίσω μετά τη λαϊκή κατακραυγή, εξαπέλυσε όμως την Κυριακή νέα επίθεση, υποστηρίζοντας μέσω Twitter ότι οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να απελαύνονται άμεσα, χωρίς δικαστές και δίκες. «Όταν μπαίνει κάποιος θα πρέπει αμέσως, χωρίς δικαστές και δίκες, να τον στέλνουμε από εκεί που ήλθε», έγραψε. Η φετινή τουριστική σεζόν είναι σε πλήρη εξέλιξη και η Βαρκελώνη θα κατακλυσθεί και πάλι με τις ορδές των τουριστών. Με τις εστίες πολέμου και συγκρούσεων ανά τον κόσμο να αυξάνονται και την κλιματική αλλαγή να εκτοπίζει εκατομμύρια ανθρώπων από τις φτωχότερες χώρες, Ευρώπη και ανεπτυγμένος κόσμος όσο δεν βρίσκουν απαντήσεις, υποδέχονται ακόμη ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου