«Eίναι καλός άνθρωπος, όμως δεν είμαι ενθουσιασμένος από τις επιτοκιακές αυξήσεις», δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, τον οποίο και επέλεξε ο ίδιος για αυτό το κορυφαίο αξίωμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τις επιτοκιακές αυξήσεις, κάτι που συνιστά πρόκληση απέναντι στην ανεξαρτησία της Fed, όμως αυτό δεν θα πρέπει να προβληματίσει ή να ανησυχήσει τους επενδυτές. Γιατί, όπως εξηγεί αναλυτής του Reuters, η πολιτική «σοφία» του Πάουελ χαίρει της εκτίμησης και των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών του Κογκρέσου. Θα μπορούσε λοιπόν ο Τζερόμ Πάουελ να θεωρηθεί ο ιδανικός πρόεδρος για τη Φέντεραλ Ριζέρβ στην εποχή Τραμπ.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια τρεις φορές φέτος και προβλέπεται να τα αυξήσει ακόμη δύο φορές έως το τέλος του έτους. Υπονομεύοντας τις αποφάσεις της, ο Τραμπ διαρρηγνύει μία παράδοση πολλών ετών.
Όμως, πριν από αυτόν, ο Τζερόμ Πάουελ φρόντισε να σπάσει ο ίδιος τις παραδόσεις μέσα στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Πρώην νομικός, ο Πάουελ προσπάθησε να καταστήσει την τράπεζα πιο προσιτή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της, τον Φεβρουάριο. Προκάτοχοί του, όπως η Τζάνετ Γέλεν, είχαν συχνά δυσαρεστήσει, ενίοτε προκαλέσει και το θυμό γερουσιαστών με την ιδιαίτερα στριφνή ορολογία τους. Και ενώ γνώριζαν πολύ καλά τη σπουδαιότητα να τα έχουν καλά με το Κογκρέσο, δεν είχαν καταφέρει να έρθουν κοντά με τα μέλη του.
Ο Πάουελ δεσμεύθηκε από την αρχή να μιλά σε «απλή γλώσσα» και να διπλασιάσει τον αριθμό των συνεντεύξεων Τύπου που δίδει η κεντρική τράπεζα. Μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες, συναντήθηκε ή μίλησε τηλεφωνικώς με περισσότερους από 20 γερουσιαστές. Και αυτή η τακτική έχει αποδώσει καρπούς. Ο Τζερόμ Πάουελ δέχθηκε πρόσφατα τα εύσημα από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς γερουσιαστές, που τον συνεχάρησαν για την απλή γλώσσα του και την προσέγγισή του. Και αυτό σημαίνει ότι έχει με το μέρος του ισχυρούς παράγοντες.
Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι δεν είθισται οι Αμερικανοί πρόεδροι να επικρίνουν την κεντρική τράπεζα, όμως ο ίδιος δεν πτοήθηκε και το έπραξε. Η πολιτική της Fed αλλά και κάθε άλλης κεντρικής τράπεζας μπορεί να επιτύχει μόνο εάν οι χρηματοοικονομικές αγορές τις εμπιστευθούν ότι μπορούν να διατηρήσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Εάν οι ομολογιούχοι υποψιαστούν το αντίθετο, θα πανικοβληθούν και θα ρευστοποιήσουν τα ομόλογα, με συνέπεια την άνοδο των επιτοκίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι η οικονομία βασίζεται στην ψυχολογία...!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου