Μέσα στη μιζέρια, στην πολιτική διαίρεση και στον αδυσώπητο πόλεμο συμφερόντων που χαρακτηρίζει την παγκόσμια τάξη, η συγκλονιστική επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη έδωσε σε όλο τον πλανήτη μια βαθιά ανάσα ανθρωπιάς και ένα σημαντικό μήνυμα συνεργασίας. Οι 12 μικροί «Αγριόχοιροι» βγήκαν νικητές απ’ τον χειρότερο εφιάλτη. Κλεισμένοι 18 μέρες στο σκοτάδι, εγκλωβισμένοι τρία χιλιόμετρα βαθιά στο δαιδαλώδες σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, άντεξαν τους χειμάρρους λάσπης, τον μουχλιασμένο λιγοστό αέρα και το κρύο. Και επέστρεψαν ξανά στη ζωή. Ο απίστευτος αυτός αγώνας επιβίωσης, που παρακολούθησαν νύχτα - μέρα εκατομμύρια άνθρωποι κολλημένοι στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα και στους υπολογιστές τους, περνάει ένα μοναδικό μήνυμα αισιοδοξίας, αυτοθυσίας και αυταπάρνησης. Το κυριότερο: δείχνει ότι η διεθνής συνεργασία μπορεί να κάνει «θαύματα» ακόμη κι εκεί που ένα αίσιο τέλος φαίνεται ανέφικτο.
Η ομάδα των διασωστών-ηρώων ήταν πολυεθνική. Αποτελείτο από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης αλλά και παγκοσμίου κλάσεως διασώστες, ανάμεσά τους δύο Βρετανοί σπηλαιοδύτες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανεύρεση των παιδιών. Πόσο διαφορετικό είναι το μήνυμα της Ταϊλάνδης –διεθνούς συνεργασίας και προσήλωσης στον άνθρωπο– απ’ αυτό που στέλνει σήμερα ο υπόλοιπος πλανήτης. Με την Αμερική του Τραμπ να θέλει τη διάλυση του ΝΑΤΟ και να κηρύσσει εμπορικό πόλεμο για χάρη της εγχώριας μυωπικής Δεξιάς. Με την Ευρώπη του Κουρτς και της Μέι να κλείνει τις πόρτες της στους ξένους, να προστατεύει με νύχια και με δόντια τα κεκτημένα της, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής. Ενδείξεις μιας παρηκμασμένης Δύσης, που αδυνατεί να αναγνωρίσει τις τεράστιες επιτυχίες της τα τελευταία 80 χρόνια ειρήνης, προόδου και προκοπής.
ΥΣ. Το 2000, μαρτυρικό θάνατο βρήκαν στη θάλασσα του Μπάρενς 118 ναυτικοί, όταν το ρωσικό υποβρύχιο «Κουρσκ» βυθίστηκε από έκρηξη. Το πλήρωμα έμεινε επί μέρες ζωντανό, παγιδευμένο στο ατσάλινο κουφάρι. Τα πλοία που έσπευσαν στην περιοχή άκουγαν τους ναυτικούς να ζητούν βοήθεια χτυπώντας με μεταλλικά αντικείμενα το κύτος. Η Ρωσία, όμως, αρνήθηκε τη διεθνή συνεργασία για τη διάσωση του πληρώματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου