Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Να προστατεύσουμε την Ελλάδα…

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Αμερικανική Γερουσία έχει μπλοκάρει την παράδοση των F-35 στην Τουρκία, καθώς θεωρεί πως δεν γίνεται μία σύμμαχός τους χώρα να συναλλάσσεται με τη Ρωσία (βλ. S-400).
Μάλιστα, οι αναλυτές αναφέρουν πως το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ φρόντισε να τονίσει σε όλους τους τόνους πως είναι αντίθετο σε μια τέτοια παράδοση προς την Τουρκία. Θυμίζουμε πως στην περιοχή μόνο το Ισραήλ έχει F-35 και δεν επιθυμεί να χάσει αυτό το μονοπώλιο.
Αυτό το στοιχείο της γεωστρατηγικής σκακιέρας μάς δείχνει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική. Η παγκόσμια σκηνή δεν έχει έναν μόνο να πρωταγωνιστεί και σίγουρα τα συμφέροντα των χωρών αλλού ταυτίζονται και αλλού είναι κόντρα.
Εξ ου κι αυτό που εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ φωνάζουμε, πως απαιτείται πολυπολική εξωτερική πολιτική, μιας και ο πλανήτης είναι πολυπολικός. Οι παίκτες δεν είναι λίγοι: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ισραήλ, φυσικά η Τουρκία που μας αφορά άμεσα, η Ε.Ε. αλλά και αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Ινδία.
Μιας και αναφέραμε την Τουρκία, βλέπουμε πως στο συγκεκριμένο ζήτημα το Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει μεγάλο σύμμαχο, λόγω ταυτόσημου συμφέροντος. Ούτε εμείς ούτε το Ισραήλ επιθυμούμε ενίσχυση της Τουρκίας με F-35.Κατά συνέπεια είναι το μόνο λογικό να προσεγγίσουμε το Τελ Αβίβ για τη δημιουργία κοινού μετώπου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για την Τουρκία ο 25ος Μεσημβρινός που τέμνει τη χώρα μας είναι ο στόχος και τα F-35 το μέσο. Ο μεσημβρινός αυτός ξεκινά (στην Ελλάδα) από τα δυτικά της Ξάνθης (στα παράλια του Νέστου ποταμού), διασχίζει τη Λήμνο, περνά έξω από την Εύβοια, συνεχίζει στην Τήνο και καταλήγει στο Ηράκλειο της Κρήτης, χωρίζοντας το Αιγαίο στη μέση.
Εάν η διχοτόμηση αυτή έπαυε να αποτελεί όνειρο των Τούρκων και γινόταν πράξη, θα οδηγούσε στην αποστρατικοποίηση του μισού Αιγαίο και στην αποκοπή -άρα… παράδοση- των Δωδεκανήσων αλλά και πολλών ακόμη νησιών μας (Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, και όχι μόνο) στους Τούρκους!
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν αποδεχτεί ατύπως τον 25ο Μεσημβρινό ως την «κόκκινη γραμμή» των παραβιάσεων από αέρος και θαλάσσης τα τελευταία χρόνια. Τον Μάρτιο του 2010, μάλιστα, παρά τις περί του αντιθέτου ανακοινώσεις, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει τη διχοτόμηση του Αιγαίου από την 25η κάθετο υπό τη ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα. Λόγω, βέβαια, των οικονομικών εξελίξεων, σταμάτησαν τα πάντα, όπως λέγεται.
Το ζήτημα, λοιπόν, είναι απλό. Μπορεί η Ελλάδα να κινηθεί πολυπολικά στην εξωτερική της πολιτική, χωρίς ταμπού και χωρίς παρωπίδες;
Πιστεύουμε πως επιβάλλεται, εάν επιθυμούμε ως χώρα να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου