Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Επίλογος για το QE;

Ήρθε η ώρα να γραφτεί ο επίλογος του QE; Παρότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ως αρχή να μη δεσμεύεται εκ των προτέρων, εδώ και μερικούς μήνες προλειαίνει το έδαφος για τη σταδιακή έξοδο από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Παρότι η οικονομία της Ευρωζώνης κατεβάζει ταχύτητα και ο πληθωρισμός δεν έχει επιστρέψει στον στόχο 2%, ο Μάριο Ντράγκι και το επιτελείο του κρίνουν ότι έχει έλθει η ώρα να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα, που θα οδηγήσουν στον τερματισμό του QE στα τέλη του έτους, ώστε να αρχίσουν εντός του 2019 τη διαδικασία ομαλοποίησης των επιτοκίων.
Η πιο ισχυρή ένδειξη ότι η ΕΚΤ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση ήλθε διά στόματος Πέτερ Πρετ, όταν ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου θα συζητηθεί η ολοκλήρωση του QE. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ΕΚΤ αγοράζει κάθε μήνα ομόλογα συνολικής αξίας 30 δισ. ευρώ και κανονικά εκπνέει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Για τη μερίδα των «περιστεριών» στους κόλπους της ΕΚΤ, υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα διατήρησης των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, όπως η απειλή ενός εμπορικού πολέμου, που θα μπορούσε να γονατίσει την οικονομία της Ευρωζώνης. Η ρευστή κατάσταση θα δικαιολογούσε διατήρηση του προγράμματος έως την άνοιξη του 2019. Τα «γεράκια» όμως και κυρίως ο ισχυρός της γερμανικής Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, προκρίνουν ότι οι συνθήκες συνηγορούν υπέρ της απόσυρσης των έκτακτων μέτρων που είχαν εφαρμοσθεί στη διάρκεια της κρίσης.
Προειδοποιούν δε και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική, όπως μια νέα φούσκα.
Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή που θέλει την ΕΚΤ να πείθεται με το... ζόρι ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι οι κατάλληλες για τη λήξη του προγράμματος, καθώς κινδυνεύει να ξεμείνει από επιλέξιμα ομόλογα για τις αγορές στο πλαίσιο του QE.
Τόσο ο Πέτερ Πρετ όσο και ο ίδιος ο Ντράγκι αποχωρούν από την ΕΚΤ το 2019. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ίσως να θέλει να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των μη συμβατικών μέτρων προτού ολοκληρώσει τη θητεία του. Ήδη γεννώνται διάφορα ερωτήματα για τη γραμμή που θα ακολουθήσει ο επόμενος φύλακας του γυάλινου πύργου της Φραγκφούρτης. Προς το παρόν, όμως, επείγουν οι απαντήσεις για την επόμενη ημέρα μετά το QE. Ίσως σήμερα η ΕΚΤ να λύσει μέρος του γρίφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου