Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Οι πρωταθλητές του αναδυόμενου κόσμου

Οι αναδυόμενες αγορές συχνά ομαδοποιούνται ως κάτι που μοιάζει με ενιαίο σύνολο. Όταν πρόκειται όμως για τις οικονομικές επιδόσεις, τότε παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις, με κάποιες χώρες να επιτυγχάνουν ταχεία και σχετικά σταθερή ανάπτυξη για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ποιο είναι το μυστικό τους;
Στην πρόσφατη αξιολόγηση του ΜcKinsey Global Institute για την ανάπτυξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ 71 αναδυομένων οικονομιών, 18 ξεχώρισαν. Σε επτά -Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη- το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμούς τουλάχιστον 3,5% ετησίως στην 50ετία από το 1965 έως το 2016.
Οι άλλες 11 με υψηλές επιδόσεις συνήθως δεν προσελκύουν την προσοχή, καθώς η κατά κεφαλήν αύξηση του ΑΕΠ άρχισε να επιταχύνεται πιο πρόσφατα. Παρ' όλα αυτά, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Καμπότζη, Αιθιοπία, Ινδία, Καζακστάν, Λάος, Μιανμάρ, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν και Βιετνάμ κατάφεραν ρυθμούς αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τουλάχιστον 5% επί 20 χρόνια, από το 1996 έως το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου