Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα μπορεί να καταρρεύσει

Δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, γνωρίζουμε ότι η πολυμερής δράση ήταν αποφασιστικής σημασίας ούτως ώστε να εμποδίσουμε η αποκαλούμενη Μεγάλη Ύφεση να γίνει ακόμα χειρότερη απ’ ό,τι ήταν. Την εποχή εκείνη ήταν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που ήταν ασταθές. Σήμερα, το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου βρίσκεται σε κίνδυνο.
Τα τελευταία 70 χρόνια, ο πολυμερισμός έχει υπηρετήσει τον κόσμο καλά. Σε μεγάλο βαθμό, οι ΗΠΑ απέφυγαν τιμωρία και αποζημιώσεις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντ’ αυτού, συνέβαλαν στην ίδρυση των τριών μεγάλων οικονομικών θεσμών -του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ, πρώην Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου-ΓΣΔΕ)- που αποτελούν τη βάση της διεθνούς οικονομικής τάξης που εξακολουθεί να ισχύει σήμερα.
Καθένα από αυτά τα θεσμικά όργανα έχει συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αλλά κανένα περισσότερο από τον ΠΟΕ. Λόγω της επέκτασης ενός ανοικτού πολυμερούς εμπορικού συστήματος στο πλαίσιο της ΓΣΔΕ/ΠΟΕ, το εμπόριο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει αναπτυχθεί κατά 1,5 φορά ταχύτερα από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Αν και ο πολυμερισμός δεν είναι λιγότερο σημαντικός σήμερα απ’ ό,τι ήταν κατά τη μεταπολεμική εποχή, οι απειλές κατά του ΠΟΕ αυξάνονται. Μία από τις κορυφαίες απειλές είναι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία προσπαθεί να υπονομεύσει το θεσμικό όργανο τόσο με το γράμμα όσο και με το πνεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου