Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Μα, τον Θαλή, προσωρινά σε κελί

H υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια το 2005, όταν σε τέσσερις γαλλικές εφημερίδες (Le Monde, Le Figaro, Liberation και L’ Humanite) το πρώην στέλεχος της Thales Engineering and Consulting, Michel Josserand κατήγγειλε μίζες και χρηματισμό Έλληνα υπουργού την παραγωγική περίοδο των μεγάλων παραγγελιών 2002 - 2003. Ο καταγγέλλων -εμπλεκόμενος και ο ίδιος σε άλλες υποθέσεις δωροδοκίας- είχε κελαηδήσει για τον ακριβό εκσυγχρονισμό των γηραιών φρεγατών, με υποκατασκευαστή την Thales Naval Nederland, αλλά και για το C4I, που έχασε η εταιρεία του, «επειδή πότισε χαμηλά», όπως αναφέρει, σε αντίθεση με την αμερικανική Saic.

Μα, τον Θαλή (Τhales) θάλασσα γυαλί σε εκσυγχρονιστική αυλή. Ο υπουργός με το χαμόγελο της ισχυρής Ελλάδας -ΟΝΕ, τότε που ήμασταν φτωχοί και θα γινόμασταν πλούσιοι- μήνυσε τη «Liberation», η οποία καταδικάστηκε από τη γαλλική Δικαιοσύνη σε καταβολή 20.000 ευρώ, διότι «δημοσιοποίησε πληροφορίες εις βάρος του, χωρίς να τις ελέγξει...».

Και τα χρόνια περνάνε, μάθαμε να ξεχνάμε και τα περίεργα να προσπερνάμε. Ώσπου, από λίστα -Λαγκάρντ- σε λίστα -Μπόργιανς- άλλαξε η πίστα. Τόσο καιρό μετά, ενώ ο χρόνος είναι χρήμα και μεγάλο το κρίμα. Η απάντηση στων ανακριτών το βήμα ήταν αυταρέσκειας δείγμα. «Έχετε άγνοια για το πώς λειτουργεί το διεθνές τραπεζικό σύστημα».

Προφανώς, κάτι παραπάνω ξέρει όποιος βρίσκεται με εκατομμύρια στους λογαριασμούς του, τα οποία δεν μπορεί πειστικά να δικαιολογήσει και ξέχασε να δηλώσει. Εμείς, πάντως, κάτι μάθαμε για τον ωκεανό των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Για παράδειγμα, ότι πάντα θα είναι πιο εύκολο για τους καπεταναίους να ιδρύσουν μια εταιρεία-βιτρίνα στα νησιά Κέιμαν, μέσω αυτής ν’ ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία και με βάση αυτόν ν’ αγοράζουν μετοχές σε κάποιο επενδυτικό ταμείο του Λουξεμβούργου, εισπράττοντας τα μερίσματα στον ίδιο λογαριασμό.

Δεν βγαίνει έτσι απλά λογαριασμός με το «όποιος έχει στοιχεία, να πάει στον εισαγγελέα». Για τον εισαγγελέα δεν ξέρω. Ο ανακριτής, πάντως, άργησε 15 χρόνια.

Θα γραφτούν σεντόνια, θα θολώσει η εικόνα με χιόνια, μα δεν έχουν άδικο τ’ αηδόνια όταν λαλούν: Ένας (υπουργός) είναι σύμπτωση, δύο είναι πτώση και κάποιοι για την κατάπτωση είχαν γνώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου