Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Οι Γερμανοί αλλάζουν «εποχή»

Η Άγκελα Μέρκελ δέχθηκε νέο μεγάλο πλήγμα στο κρατίδιο της Έσσης, όπου βρίσκεται το κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο της Φραγκφούρτης

To μήνυμα από τις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης ήταν απόλυτα σαφές για την κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, μία μόλις εβδομάδα μετά την ήττα στις εκλογές της Βαυαρίας. 
Η Άγκελα Μέρκελ δέχθηκε νέο μεγάλο πλήγμα στο κρατίδιο της Έσσης, όπου βρίσκεται το κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο της Φραγκφούρτης. Το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), γνώρισε το χειρότερο αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο κρατίδιο εδώ και 50 χρόνια, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες, εταίρος στον «μεγάλο τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό», γνώρισαν το χαμηλότερο ποσοστό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Οι ψηφοφόροι στράφηκαν προς τους Πράσινους, καθώς και στο ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Και όλα αυτά έξι μόλις εβδομάδες πριν από το συνέδριο του CDU, όπου και θα συζητηθεί εάν η Μέρκελ είναι σε θέση να αποκαταστήσει την ισχύ της ή εάν τελικά η Γερμανία θα εισέλθει σε μία νέα εποχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 
Πολιτικοί αναλυτές επέρριψαν την ευθύνη στις εσωτερικές διαμάχες που έχουν πλήξει τον μεγάλο συνασπισμό της Μέρκελ, από τον Μάρτιο, όταν ανέλαβε την εξουσία. Τον Ιούνιο ξέσπασε μεγάλη κόντρα ανάμεσα στο CDU και στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) -τον μικρότερο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού- για την πολιτική ασύλου, για να ακολουθήσει ο διαξιφισμός για τον Χανς Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος εκδιώχθηκε από τη θέση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. 
Πολλοί ψηφοφόροι δεν έχουν ξεχάσει την προσφυγική πολιτική των «ανοικτών θυρών» που ακολούθησε η Μέρκελ την περίοδο 2015/16, με εισροή περισσότερων από ένα εκατομμύριο μεταναστών, παραμένοντας ακόμη θυμωμένοι.
Ακόμη ένας παράγοντας που έχει προκαλέσει θυμό στους ψηφοφόρους είναι η πολιτική με τα ντιζελοκίνητα οχήματα. Δικαστήριο της Φραγκφούρτης αποφάσισε την απαγόρευση παλαιών ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εκπομπή διοξειδίου του αζώτου στην πόλη. 
Η αντίληψη του κόσμου για τον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό είναι πολύ κακή αυτή τη στιγμή και αναμφισβήτητα όταν μία κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι δεν συμφωνεί μέσα στους ίδιους τους κόλπους της, τότε υπονομεύεται και η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων προς αυτήν. 
Οι εκλογές στην Έσση αποτελούσαν μία ευκαιρία για την καγκελάριο να αποδείξει ότι το κόμμα της και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν βρίσκονται σε τόσο δυσμενή θέση όσο υποστηρίζουν οι αναλυτές, κάτι στο οποίο, ως φαίνεται, απέτυχε παταγωδώς. Αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι εάν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι εξακολουθούν να έχουν την ισχύ αλλά και την ικανότητα να επανακτήσουν τη λαϊκή εμπιστοσύνη. 
Η επόμενη ημέρα λοιπόν βρίσκει την πιο ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης αντιμέτωπη με την πολιτική μοίρα της, που σημαίνει έναρξη της κούρσας αναζήτησης διαδόχου στο τιμόνι του CDU. Ύστερα από 13 χρόνια στην εξουσία και 18 στην ηγεσία του CDU, ίσως να ανοίγει μία νέα... μετά Μέρκελ εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου