Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Οδηγός Επιβίωσης προς Ψηφοφόρους

Ποιόν να ψηφίσω;
Εντάξει, αυτός είναι ξεφτίλας αλλά κι άλλος μου φαίνεται λίγος. Δεν πάει το χέρι μου να τον ψηφίσω…
Πόσες και πόσες φορές δεν ακούσαμε τα παραπάνω λόγια σε κάθε παραλλαγή;
Πόσες και πόσες φορές η ψυχρή λογική και στάθμιση των πραγμάτων δεν πάει περίπατο λόγω συναισθημάτων, κόμπλεξ και κυρίως, λόγω της δυσκολίας να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος την τελευταία φορά που ψηφίσαμε;
Το στόμα μας είπε πολλά! Πώς να παραδεχτούμε ότι λέγαμε ανοησίες;;;
Δύσκολο.
Δύσκολο;
Όχι πια!…. Με χαρά, σας παρουσιάζω (κάτι σαν το ΑΜΑΝ teleshopping…) τη λύση, η οποία βασίζεται σε μία εσωτερική απόφαση, σε ένα επικοινωνιακό κολπάκι και στα μαθηματικά δημοτικού.
Εσωτερική απόφαση: Κατάλαβα πλέον ότι πρέπει να ψηφίζω με τη λογική και όχι σύμφωνα με απωθημένα και κόμπλεξ. Κάνω πέρα προκαταλήψεις και ανοίγω το μυαλό μου. Δεν έχει σημασία η ικανότητα ανάλυσης, αυτή θα βελτιώνεται στην πορεία. Προέχει η ΑΠΟΦΑΣΗ.
Επικοινωνιακό τρικ: Αν ντρέπομαι να παραδεχτώ ότι υπήρξα ανόητος/η, δεν χρειάζεται να το πω. Απλά θα ψηφίσω αυτό που θεωρώ καλύτερο, χωρίς να μιλάω πολύ όπως παλαιότερα, που έλεγα ανοησίες. Όταν περάσει λίγος χρόνος, όλα θα στρώσουν.
Μαθηματικά: Η σκέψη μας οδηγείται από τα στεγνά μαθηματικά. Γίνομαι κυνικός. Σκέφτομαι το «Μη χείρον βέλτιστο».
Σου δίνω λοιπόν έναν απλό αλγόριθμο και έναν πίνακα για το πώς πρέπει να ψηφίσεις.
ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ
Παραδοχή 1: Αφορά πολιτικό σύστημα με δύο ξεκάθαρους ισχυρούς πόλους/κόμματα.
Παραδοχή 2: Ψηφίζεις με το κριτήριο της κυβερνησιμότητας. Άρα, επιλέγεις ή κόμμα το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα, ή μικρότερο, που όμως γνωρίζεις εκ των προτέρων: α) ότι προτίθεται να συμμετέχει σε κυβέρνηση και β) σε ποιον από τους δύο πόλους.
Χωρίζεις τους τομείς του επιστητού (της οργανωμένης ζωής δηλαδή) σε τομείς. Για τη βοήθειά σας, οι τομείς περιλαμβάνονται στους τίτλους των Υπουργείων.
Βαθμολογούμε το κάθε κόμμα/πόλο ανά τομέα, από το 1 μέχρι το 10, σύμφωνα με ότι καταλαβαίνει το μυαλό μας.
Βάζουμε συντελεστές βαρύτητας, ανάλογα με τη σημασία που έχει κάθε τομέας για εμάς. Προσοχή, όλοι μαζί οι συντελεστές θα έχουν άθροισμα αυστηρά 1 και είναι ακριβώς οι ίδιοι και στους δύο πίνακες.
Πολλαπλασιάζουμε τον κάθε βαθμό με τον συντελεστή του και το αποτέλεσμα το γράφουμε στα αντίστοιχα κελιά των γινομένων.
Προσθέτουμε όλα τα γινόμενα και βγάζουμε την τελική βαθμολογία. Ο πόλος με τη μεγαλύτερη βαθμολογία, παίρνει την ψήφο μου:
Υπόδειγμα:
Στο Υπόδειγμα, είναι προφανές ότι και τα δύο κόμματα/πόλοι απέχουν πολύ από το άριστα το οποίο είναι το 10. Όμως, ο «πόλος 1» είναι έχει 4 φορές καλύτερη βαθμολογία από τον «πόλο 2» και επομένως ψηφίζεται χωρίς πολλά λόγια…
Υ.Γ. 1. Ο καθένας προσθέτει ή αφαιρεί τους δικούς του τομείς.
Υ.Γ. 2. Αν μέσα σας αντιδράτε στη μέθοδο και την υποτιμάτε σαν διαδικασία, δεν φταίει η μέθοδος. Φταίτε εσείς, που δεν μπορείτε να αποκολληθείτε από κομπλεξικές συναισθηματικές προσκολλήσεις του παρελθόντος. Αλλιώς, φτιάξτε μια δική σας καλύτερη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου